Dnia 15.06.2012r. w Restauracji "Kargul" w Łęczycy odbyły się warsztaty kulinarne pt. "Zasady garnirowania potraw".
Dekoracja potrawy musi spełniać następujące funkcje: dodawać koloru, tworzyć strukturę i smak, wzbudzać
zainteresowanie i tym samym zachęcać do kosztowania potrawy. Jednocześnie dekoracja powinna harmonizować z resztą
potrawy
i nie może odciągać uwagi od istoty głównego dania! Tworzenie równowagi
na półmisku stanowi ramę dla
właściwej prezentacji jedzenia, pomaga to uniknąć błędów w sztuce garnirowania.
Sztukę dekorowania potraw zaprezentowała p. Anna Pawlak dla uczniów kl. II tug. Do zrobienia dekoracji został
użyty tylko nóź jarzyniak oraz warzywa i owoce takie jak: pomidor, cebula, por, rzodkiewka, ogórki, marchew,
pomarańcza, cytryna, winogrona, jabłka. Dodatkami do nich były liście lubczyku, kapusty pekińskiej, sałaty i nać
selera. Po zaprezentowaniu dekoracji uczennice mogły same poćwiczyć oraz wykazać się własnymi pomysłami.
Warsztaty zostały zorganizowane przez Mariolę Przybyłowicz-Bąbkę.
Zapraszamy do obejrzenia galerii zdjęć...