Dnia 15.06.2012r. w Restauracji "Kargul" w Łęczycy odbyły się warsztaty kulinarne pt. "Zasady garnirowania potraw".

Dekoracja potrawy musi spełniać następujące funkcje: dodawać koloru, tworzyć strukturę i smak, wzbudzać zainteresowanie i tym samym zachęcać do kosztowania potrawy. Jednocześnie dekoracja powinna harmonizować z resztą potrawy
i nie może odciągać uwagi od istoty głównego dania! Tworzenie równowagi
na półmisku stanowi ramę dla właściwej prezentacji jedzenia, pomaga to uniknąć błędów w sztuce garnirowania.

Sztukę dekorowania potraw zaprezentowała p. Anna Pawlak dla uczniów kl. II tug. Do zrobienia dekoracji został użyty tylko nóź jarzyniak oraz warzywa i owoce takie jak: pomidor, cebula, por, rzodkiewka, ogórki, marchew, pomarańcza, cytryna, winogrona, jabłka. Dodatkami do nich były liście lubczyku, kapusty pekińskiej, sałaty i nać selera. Po zaprezentowaniu dekoracji uczennice mogły same poćwiczyć oraz wykazać się własnymi pomysłami.
Warsztaty zostały zorganizowane przez Mariolę Przybyłowicz-Bąbkę.

Zapraszamy do obejrzenia galerii zdjęć...



Strona stworzona przez Łukasza Szczecha przy użyciu szablonu maeioska by Gabfire