Powiatowa Majówka Zdrowia 2017
Młodzież promowała zdrowy styl życia oraz aktywne spędzanie czasu, w tym zagraniczne podróże. Szczególnie promowali kulturę i kuchnię hiszpańską, którą poznali tej wiosny podczas miesięcznych staży zawodowych. Wyjazd był finansowany z Europejskiego Funduszu Społecznego Fundusze Europejskie Program Operacyjny Wiedza Edukacja Rozwój, w ramach programu Erasmus+, akcja kluczowa "Mobilność edukacyjna", akcja "Mobilność osób uczących się i pracowników”, typ akcji- "Mobilność osób uczących się i kadry w ramach kształcenia zawodowego".
Dużą popularnością cieszyły się przekąski z owoców, które są znane w kuchni andaluzyjskiej. Królowały dania z winogronami. To niezwykle zdrowe owoce i są jednym z symboli Hiszpanii.
Nie mogło jednak zabraknąć akcentu z kuchni polskiej, bo czy ktoś sobie wyobraża majówkę bez pysznej grochówki serwowanej przez uczniów ZSP Nr 1 w Łęczycy?