„PAN TADEUSZ NAD PATELNIĄ”
II EDYCJA KONKURSU KULINARNEGO W ZSP NR 1 W ŁĘCZYCY

„Och, ptysiu mój, mam co noc napad szału,
Wracaj, choćby pomału,
Tu, gdzie ból targa mną.
(…)
Ptysiu mój, ja cię kocham szalenie,
Kocham, lecz jestem leniem,
Więc proszę, sama wróć.”
John Lennon


W Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Łęczycy został przeprowadzony konkurs kulinarny:
„Pan Tadeusz nad patelnią” – II edycja.

Organizatorami konkursu były: p. Agnieszka Nowicka-Kapłon oraz p. Edyta Osmolak.

O tytuł „Mistrzów kuchni ZSP nr 1” ubiegało się dwanaście dwuosobowych zespołów. Byli to głównie uczniowie z klas Technikum, przyszli szefowie najlepszych kuchni!

Podstawowym zadaniem uczestników było przygotowanie oryginalnej potrawy kulinarnej inspirowanej dziełem literackim. Promowano kreatywną kuchnię oraz spotkania z literaturą.

Źródłem inspiracji kulinarnych były dzieła takich twórców, jak: Antoine de Saint-Exupery, Józef Czechowicz, Bolesław Leśmian, Jan Brzechwa, John Lennon czy Fiodor Dostojewski. Pobudką do działań stały się również mity.

Potrawy kulinarne, jak zawsze, kusiły swoim smakiem i zapachem.

Zwycięzcami konkursu kulinarnego zostali:
  • I miejsce: Monika Banaszczyk i Marta Fornalczyk ( kl.II TS) - mus czekoladowy inspirowany powieścią Fiodora Dostojewskiego pt. „Zbrodnia i kara”

  • II miejsce: Piotr Rytkowski i Mateusz Michalak (kl.IITHK) – skrzydełka w sosie chrzanowym z wariacją owocową, danie inspirowane mitem o Dedalu i Ikarze

  • III miejsce: Agnieszka Bakalarz i Klaudia Matusiak ( kl.II TS) – naleśnikowe sakiewki inspirowane wierszem Jana Kiczora pt. „Sad owocowy”

  • Serdecznie gratulujemy! Zapraszamy do obejrzenia fotogalerii.



    Strona stworzona przez Łukasza Szczecha przy użyciu szablonu maeioska by Gabfire
    oraz materiałów opracowanych i zgromadzonych przez p. Urszulę Kasierską